Декларация

на УС на Съюза на колекционерите в България

 

По повод многобройните изказани мнения и направените внушения за експозицията „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, представена  в галерия „Структура“, Управителният съвет на Съюза на колекционерите в България заявява:

Съюзът на колекционерите в България е неправителствена организация на хора, които са си поставили задачата да събират, съхраняват и социализират културното наследство. За целта Съюзът разработва и инициира законодателни промени, работи активно с държавните институции, с общинските власти, със сродни организации от гражданския сектор.

Доказателство за ефективността на дейността му са многобройните изложби в цялата страна на неговите членове, направените дарения, издадените каталози...

Съюзът полага усилия за изкореняване на различните нелегитимни практики, свързани с оборота на културното наследство – фалшификациите, нелегалния износ, „черния“ пазар на артефакти... Наясно сме, че никой не е защитен от лъжата и от измамите, затова за нужни колективни усилия и професионални знания за тяхното блокиране.

Един личен и професионален провал, какъвто е случаят с  експозицията „Модернизъм и авангард“, не може да се превърне в повод за негативни обобщения по отношение на цялата колекционерска общност и за пазара на изкуство в България.

Разбираме, че избраната защитна тактика включва всякакви средства, но да се делегитимират безспорни авторитети като покойния акад. Светлин Русев и доц. Ружа Маринска е нелепо.

Да обявиш, че пренаписваш историята на българското изобразително изкуство само на основата на собственото си незнание, също не е особено убедителен жест.

Да твърдиш, че си първият, който открива разговор за разликите между оригинал, копие, фалшификат... означава, че не познаваш дългата история на проблема и дебатите по него.  

Да сътвориш национален и международен скандал и да обявиш цели гилдии за съучастници, за съзнателни злоумишленици и пр. е или панически акт, или безпардонна наглост.

  Колекционерството в България датира още от времето на Възраждането, колкото и на някои да не им се вярва.  Приветстваме и уважаваме всеки, който с вдъхновение съдейства за съхраняването на българското и световното културно наследство. Чудесно е, ако все повече българи бъдат обзети от тази страст и я използват като двигател за натрупване на знания и за благородни дела.

Но нека етиката и принципите на колегиалността да обуздават разбираемия гняв и неразбираемата агресия. Цялото ни общество само ще спечели от подобно обуздаване.

Готови сме да съдействаме за провеждането на истински професионален дебат по повдигнатите проблеми, защото всичко отново може да опре и да спре в квалификациите, агресията, параноята.

Не хвърляме камък към никого, защото помним какво е казано за злините, вините и камъните в Библията.

Пожелаваме успех на Николай Неделчев в колекционерството.

Пожелаваме на галерия „Структура“ да работи спокойно и мъдро за каузата на изкуството – и опитът в измамата е част от пътя към истината.

 

София

20.06.2019 г.

 

Управителен съвет

на Съюза на колекционерите в България