СКБ инициира награждаването на Боян Радев

До министъра на културата
на Република България
г-н Вежди Рашидов

Предложение
от Съюз на колекционерите в България

Уважаеми господин министър,

Във връзка с наближаващия празник на славянската култура и писменост, Съюзът на колекционерите в България се обръща към Вас с предложение за връчване на орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие, на Боян Радев Александров.
Боян Радев е известен като един от най-големите спортисти на България за всички времена, човек прославил името на своята родина.
Двукратният олимпийски шампион показа през годините изключително пристрастие към българската култура, към националното културно-историческо наследство. Като един от големите български колекционери, той направи много за опазването, съхраняването и социализирането на това наследство.
Боян Радев е човек, който изпитва изключителен респект към творците на изкуството, към паметта на нацията, към всички духовни достижения, които ни карат да се гордеем, че сме българи. В него е запазено възрожденското преклонение към всички, които са способни да направят нещо значимо и различно, да ни помогнат да се откъснем от всекидневието и да преживеем по различен начин света.
Колекционерството е страст и гордост, но освен това то е готовност за споделяне, способност за щедрост. Боян Радев е от хората, които не само споделят своята любов към изкуството, но са благородни, щедри дарители.
Във времена, когато обществото преосмисля редица ценности и търси нови основания за утвърждаване на национално самосъзнание, присъствието и пристрастията на личности като Боян Радев са изключително ценни, обществено значими.
Неговата дарителска дейност започва през 1996 г. и до днес продължава да бъде доказателство, че колекционерството е един от значимите пътища за духовното развитие и обогатяване на нацията.
Днес в сградата на Националния исторически музей има зала, в която са показани над 150 негови експонати – антични каменни пластики, икони, църковна утвар, дърворезба... Те обогатяват представата ни за духа и за творческите способности на хората, населявали през хилядолетията българските земи. Те ни дават възможност още по-добре да осмислим същината на наследството,
върху което сме стъпили и да потърсим сили да продължим и развием наследеното.
Боян Радев е дарил на Националния исторически музей многобройните си отличия, спечелени в спорта – златните медали от олимпийски игри и световни първенства, както и държавните си отличия – "Мадарски конник", орден "Петър Велики". На 3 юни 2009 г той дарява на Националния исторически музей поредното свое отличие – огърлица – най-голямото отличие в борбата, което получава като признание от Международната федерация по борба (ФИЛА), както и изключително рядка стела (надгробен паметник) от античността с надпис на старогръцки език.
Благородни хора като Боян Радев не просто събират отломките и свидетелствата на миналото – те градят здравите основи, върху които ще стъпят бъдещите поколения на България.
Като видят опазените творения, като осъзнаят достиженията, младите хора на България още по-ясно ще проумеят казаното от апостол Павел – че духът е този, който животвори.
Заради пристрастията му към нетленното, заради патриотичния му пламък, заради отзивчивото му сърце, сме дълбоко убедени, че Боян Радев е сред онези днешни българи, които заслужават дълбоко уважение и публично признание.
Предлагаме още веднъж това признание да намери своя видим знак чрез присъждането на Боян Радев Александров на високата и достойна държавна награда – орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие.

София
20 април 2010 г.

Съюз на колекционерите в България